Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu
Oy ve Seçim Güvenliği Kamuoyu Açıklamasıdır

Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu olarak; oy ve seçim güvenliği konusunda kamuoyunda bulunan haklı kaygılarının giderilmesi amacıyla, mesleki deneyimlerimize dayanarak aşağıdaki hususları açıklama gereği duyduk:
- Seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde geçmesi için; seçim günü ve gecesi Seçim Kanunundaki tüm yasaklara kesinlikle uyulmasının sağlanması gereklidir.
- 14 Mayıs 2023 günü kolluk personeli hariç olmak üzere, ruhsatlı dahi olsa vatandaşların silah taşımamaları kuralı tavizsiz şekilde uygulanmalıdır. Seçim günü yasaklar bittikten sonra dahi vatandaşların her tür silahlarla sokaklara çıkmalarına ve “silahlı kutlamalara” asla izin verilmemelidir. Kolluk bu konuda etkin tedbirler almalı, uymayanlar hakkında adli yaptırımlar tavizsiz uygulanmalıdır. Tüm kolluk yönetici ve çalışanları bu konularda önceden uyarılmalıdır.
- İstanbul’da Emniyet tarafından çipli sahte kimlik çetesinin ortaya çıkarılması, seçim esnasında mükerrer veya başkasının yerine oy kullanılması yönündeki endişeleri artırmıştır. Sandık görevlileri ile gözlemcilerin bu konuda uyanık olmaları sağlanmalıdır.
- Refakatle oy kullanması gerekli olan kişilerin yanlarında tarafsız kişilerin bulunmasına özen gösterilmelidir.
- Oy pusulalarının, zarfların, mühürlerin güvenlikleri tam sağlanmalı, oy verme ve sayım esnasında sandıklar görevliler tarafından asla yalnız bırakılmamalıdır. Islak imzalı tutanaklar siyasi partiler tarafından seçim sonrasında açıklanan resmi sonuçlar ile karşılaştırılmak üzere özenle korunmalıdır.
- Oy çuvallarının güvenliği sandık görevlileri ve gözlemciler tarafından sıkıca takip edilmeli, yaşanan olumsuzluklar başta kolluk birimleri olmak üzere, parti yöneticileri ve ilgili seçim kurulları ile paylaşılmalıdır.
- Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan dezenformasyona karşı uyanık olunmalı, vatandaşı kışkırtıcı paylaşımlara tereddüt ile yaklaşılmalı, bağımsız birimlerce teyit edilmeyen kirli bilgiler asla ciddiye alınmamalıdır.
- Her seçim döneminde kolluk üzerindeki siyasi baskılar artmaktadır. Kolluk personelinin görevini tarafsız ve adil yürütmesi sağlanmalı ve desteklenmelidir. Kanunun gereği olarak seçim güvenliğini sağlayan kolluk personeline siyasi müdahalelere asla izin verilmemeli, bu tür girişimler dijital kayıtlarla ve tutanaklarla tespit edilmelidir.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz. 17 Nisan 2023
Emekli Emniyet Yöneticileri 2023 Demokrasi Platformu

http://yurtgazetesi.com.tr ve http://toplumsal.com.tr haber sitesi yazarı “Evrim ve Bitmeyen Kapışma” ile “Eğitimde Çöküş – İnanç Eksenli Eğitim ve Sonuçları” yazarı

